Cytat

Imagine

2015. október 17., szombat

Film Friday #1

Filth

(2013)
Rendezte: Jon S. Baird (könyv: Irvire Welsh) 
Főbb színészek: James McAcoy, Jamie Bell, Eddie Marsan, Imogen Poots, Brian McCardie, Jim Broadbeat, Emun Elliott, Gary Lewis, Shauna Macdonald

 Kezdetnek egy elég megosztó filmet hoznék. Az ismerőseim akik látták, a) megbotránkoztak, és azt mondták a film egészen nyomasztó hatással volt rájuk, vagy b) imádták. Én az utóbbiak közé tartozom. 
 Nyílt titok, hogy James McAvoy után olvasgatva találtam rá. Eleinte kissé tartózkodtam tőle, de mivel egyes ismerőseim nagyon azt mondogatták, hogy "á, úgyse tetszene, meg már nem tudnád annyira imádni McAvoy-t". Szóval már csak azért is megnéztem.
 Az tény, hogy elég rendesen van benne szex, drogok, meg jó pár beteg cucc. Sokan emiatt hurrogták le, de kérdem én, ezekben a "menő" és "nagyon vicces" vígjátékokban nincsenek ugyanúgy? Vagy magában az életben, hamár itt tartunk. Fontos hozzátennem, a maga kissé elborult módján ez a film jobban bemutatta azt milyen is a valóság, mint azok az elcseszett vígjátékok. 
 Maga a műfaja elég érdekes. Remekül összemossa a drámát, a vígjátékot, a pornót, a romantikát meg az egyebeket. Ettől lesz valóságos. 
"Don't start something you cannae fucking finish!" - Ray
 A főszereplő, Bruce (James McAvoy) egy elég komplex karakter, amire nem feltétlenül számítana az ember. Egy utolsó rohadék, de ugyanakkor jófej is. És itt most spoiler-kedhetnék egy sort, de nem fogok. Maradjunk annyiban, hogy James tudja mit csinál, és jól csinálja. Egyszerre imádtam, és utáltam a karaktert. (Inkább imádtam, de az már a saját kattantságom bizonyítéka.) 
 Csak egy picike spoiler szerűség, ami amúgy nem is az, de akár az is lehetne ha részletezném: A doki jeleneteit imádtam. Mármint az új nagyon huh, Nem tudom milyen a szinkron, de az eredeti hangja már magában rohadt jó. 
 A dialógok tetszettek, a maguk mindennapiságukban. Imádom amikor sikerül visszaadni a mindennapi párbeszédek hangulatát, tapasztalatból mondom, nem egyszerű. Ettől érzed magad igazán úgy, mintha ott lennél. 
A látványvilágra sincs panasz. a télies, rideg, fakó kék elég sokszor megjelenik, az pedig az egyik személyes kedvencem. 
"Love is cruel." - Bruce
 Mellesleg maga a film karácsony körül játszódik, ám ez nem igazán érződik rajta. Viszont ha valaki úgy érzi az idei Reszkessetek Betörők helyett kissé izgalmasabbat akar, itt a neki való. 
Összességében tehát: remek kis film ez. Ha valaki még mindig vonakodna, azt javaslom vonatkoztasson el az eddigi tapasztalataitól, és adjon neki egy esélyt. Ha másért nem is, de James McAvoy-ért megéri. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Agata | WS
x x x x x x x.